Osmolalitatea nu este un lucru despre care vorbesc multi producatori – la naiba, nu este un lucru la care ne gandim vreodata atunci cand cumparam un produs intim. In principiu, producatorii prefera sa indice ca produsul este hipoalergenic sau nu creeaza iritatii, pentru ca aceasta formula este mult mai apropiata de consumator decat indicarea nivelului de osmolalitate a solutiei. Un alt motiv pentru care nivelul de osmolalitate nu este indicat de catre producatori – este faptul ca in principiu acest nivel nu este in conformitate cu reglemetarile, iar concentratia este prea mare facand produsul sa nu fie sigur pentru corp.
Despre ce vorbim aici, totusi?
In termeni foarte simpli, osmolalitatea se refera la concentratia particulelor dintr-un lubrifiant pe baza de apa. Este un lucru important, deoarece o concentratie prea mare poate afecta in mod negativ tesuturile epiteliale. Pielea noastra si mai ales tesuturile genitale, tind in mod natural sa pastreze un echilibru al osmolalitatii (poate va mai amintiti cate ceva de la lectiile de biologie despre asta). Daca celulte din tesutul epitelial sunt degradate, putem simti iritatii, putem devein mai predispusi la infectii, sau chiar ne poate fi afectata fertilitatea. Cu alte cuvinte, este un lucru important pe care trebuie sa il stii.
Ok, acum o sa fim putin mai tehnici. Atunci cand corpul nostru intra in contact cu un lubrifiant pe baza de apa, celulele trec printr-un proces numit osmoza. Osmoza se refera la apa care paraseste celulele corporale, in incercarea mentinerii unui echilibru intre particulele din interiorul celulei și fluidul din jurul acesteia. Daca concentrația lichidului care intra in contact cu celula este mai mare decat cea a celulei, atunci are loc fenomenul numit presiune osmotica. Cu cat concentratia dintr-un fluid care intra in contact cu celulele epiteliale este mai mare, cu atat celulele vor elibera mai multa apa in incercarea de a dilua lubrifiantul. Cu toate acestea, daca se elibereaza prea multa apa, atunci celula se va degrada si va muri, degradand la randul sau intreaga retea celulalra. Acesta este motivul pentru care o concentratie prea mare a lubrifiantilor este in detrimental sanatatii.
Deci, lubrifiantii pe baza de apa pot fi categorisiti in 3 nivele de concentratie. Un mod simplu prin care te poti gandi la asta, este sa iti imaginezi ca faci un suc din sirop. Cu cat adaugi mai mult sirop in apa, cu atat sucul rezultat va fi mai concentrat.
1. Hipotonic
Calitatea hipotonica a unei solutii inseamna ca aceasta contine foarte multa apa, deci, este foarte diluata. Asadar, o cantitate mare de apa va trece prin celulele corpului tau – ceea ce este excellent pentru oricine se confrunta cu uscaciune vaginala, revigorand tesutul si incurajand lubrifierea naturala.
2. Izotonic
Solutiile izotonice au o concentratie medie, similara cu cea a propriilor noastre celule. Asadar, o cantitate egala de apa intra si iese din celule, reducand nivelul frecarii, nimeni nu este ranit si toata lumea este fericita. Un lubrifiant izotonic ar putea fi definit ca avand un nivel scazut de osmolalitate si este recomandat de specialistii in sanatate sexuala.
3. Hipertonic
Acestea sunt solutii cu un nivel foarte mare de concentratie. Concentratia solutiei este mai mare decat cea a celulei cu care intra in contact, degradand-o. Asa cum explicam mai sus, o concentratie prea mare a lubrifiantului va face celulele sa elibereze prea multa apa in incecarea de a pastra un echilibru – acest lucru va conduce la degradarea tesutului.
Problema
Asa cum ziceam si la inceput, problema este ca cei mai mult producatori omit aceste informatii in descrierea produselor. Vor spune ca lubrifiantii vor reduce nivelul de frecare si vor avea un efect pozitiv asupra sanatatii sexuale, insa nu vor mentiona aproape niciodata in mod specific nivelul e osmolalitate. Lucrurile devin putin confuze atunci cand un produs cu review-uri bune si apparent sigur, nu mentioneaza absolut nimic despre nivelul de concetratie a solutiei.
Sa luam ca exemplu Pjur Med Repair Glide – un lubrifiant pe baza de apa cu efecte regenerative. Toate review-urile sunt positive, insa nu gasim nicio referire cu privire la osmolalitate. Poate fi izotonic, fara discutie, insa se poate sa nu fie, la fel de bine. Corpul nostrum poate face fata nivelurilor crescute de osmolalitate si fiecare va reactiona diferit. Daca simti orice fel de discomfort, orincand pe durata utilizarii unui lubrifiant, o concentratie prea mare poate fi de vina pentru acest lucru.
Care sunt indicatorii nivelului de osmolalitate?
Atunci cand citesti descrierea unui produs, sau faci cercetare mai departe cu privire la produsul pe care doresti s ail cumperi, lucrurile la care vei vrea sa fii atent(a) este continutul de glycol. Practic lubrifiantii care cntin glicerina sau propylene glycol sunt in principiu hipertonice.
Comparare
Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.
A fost adaugat la favorite!